1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
Trendlerdeki Yazı

Bir bomba biyografi filmi daha geliyor: Demirağ Kardeşler

Atatürk’ten aldığı soyadı 10. Yıl Marşı’ndaki ‘Demir Ağlarla ördük anayurdu dört baştan’ dizesine verilen Türkiye'de ilk uçak fabrikasının kuran Nuri Demirağ ve kardeşlerinin yaşam öyküsü sinema filmine aktarılıyor.

Bir bomba biyografi filmi daha geliyor: Demirağ Kardeşler

Yedinci Sanat FPP şirketi Cumhuriyet tarihimizde iz bırakan çok değerli bir ailenin yaşam öyküsünün filmini çekmeye hazırlanıyor. Türk Havacılık ve Savunma Sanayisinin önderi Nuri Demirağ’ın uçak fabrikalarını ve nice pilotlar yetiştirdiği gök okullarını kurma hikayesi beyazperdeye taşınıyor. Çekimleri Sivas, Ankara ve İstanbul’da tamamlanacak filmin yapımcısı Said Ercan ve Muhammet Usta

Filmin hikayesi, uluslararası projelere imza atan bir senaryo ekibi tarafından titizlikle kaleme alınıyor. Uzun bir hazırlık dönemi geçirecek filmin baş kahramanı olan Nuri Demirağ, mücadelesi ve vatanına sevgisi ile kendisine hayran bırakan, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları inşaatının ilk müteahhitlerindendir. Milli Mücadele döneminde Fransızların yarım bıraktığı demiryollarını kardeşi Naci Demirağ ile birlikte tamamlarlar. Bu nedenle kendilerine Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Demirağ” soyadı verilir.

Hatta 10. Yıl Marşı’ndaki ‘Demir Ağlarla ördük anayurdu dört baştan’ dizesi onlar için söylenir. 1922’de ilk Türk sigara kağıdını onlar üretir. İlk yerli paraşütü onlar yapar. Bursa’da Merinos, İzmit’te Seka, Karabük’te Demir Çelik, Sivas’ta çimento ve saymakla bitmeyen daha nice fabrikayı onlar kurar. İstanbul Boğazı’na özel köprü yaptırmayı ilk onlar projelendirir.

İlk şehir ve köy planlarını onlar hazırlar. İstanbul’daki büyük hal binasını da onlar yapar. Tüm bunların sonucunda Cumhuriyet’in ilk yıllarının sayılı zenginleri arasına giren Demirağ Kardeşler, Türk Tayyare Cemiyetinin bağışlarla yurt dışından almak zorunda kaldığı uçaklar konusunda da üzerlerine düşeni yaparak Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını Mühendis Selahattin Alan ile birlikte günümüzde Atatürk Havalimanı olarak kullanılan araziye kurarlar. Açılışı bizzat Atatürk tarafından yapılan fabrika, seri üretim olarak 1936’da ilk Türk yolcu uçağını yapar. Ama, nihayetinde ‘Bu memlekette hiçbir başarı cezasız kalmaz.’ sözü, onlar için söylenir. Haksız nedenler ve uluslararası baskı ile Türkiye’nin ilk uçak fabrikası ve pilot okulları 1944 yılında kapatılır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Gaddar’a “Teyze” geliyor

Birsen Altuntaş birincilikle girdiği Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden 1997 yılında mezun oldu. Şimdiye kadar Milliyet, Güneş gazetelerinde ve Star TV'de Duymayan Kalmasın programında Magazin Müdürü olarak çalıştı. Son olarak bir televizyon kanalında "Magazin Haber Müdürü" olarak çalıştı.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir